Bilim, Bilim-kurgudan Daha Az Umut Vericidir
Araştırmalar gösteriyor ki bir zamanlar sıcak ve nemli olan şimdi ise havasız, soğuk ve kraterlerle dolu olan Mars’ta yeni bir yaşam alanı kurmak çok zor. SpaceX’in kurucusu Elon Musk bu hayali gerçekleştirmeye çalışıyor. Satürn’de benzer bir proje üzerinde çalışan Apollo programını çok gerilerde bırakacak planlar yapan Musk’a göre 100 yolcu kapasiteli mekikler sayesinde yaklaşık 200 bin dolar karşılığında yakın gelecekte Mars’a gitmek mümkün olacak.
Ne gariptir ki Elon Musk’ın heyecan verici projesinin üzücü bir tarafı olduğu ortaya çıktı. Musk, Mars’taki yaşamı Dünya’daki hayatın son bulmasına alternatif olarak düşündüğünü açıkladı. 1950’li yıllarda Arthur C.Clarke “Her şeyi bu Dünya’da olan insanoğlu bütün yumurtalarını tek bir sepete koymuş gibi” demiştir. Ünlü fizikçi Stephen Hawking de insanların yok olmak için ölümcül bir virüsü, kötü niyetli bir yapay zekayı ya da nükleer savaşı beklediklerini ifade etmişti.
Mars Neden Kıyametin Dışında Tutulsun?
Bunların hepsi boş düşüncelerdir. Çünkü Dünya’nın bir gün yok olacağı doğru olsa da bu süre yaklaşık bir milyar yıl olarak hesaplanmıştır. Evet, nükleer bir savaş ya da ölümcül bir virüsü birçok insanı öldürebilir ama insan neslinin yok olması bu tür toplu ölümlerin ötesinde bir olaydır. İnsanoğlu dinozorların yok olmasına neden olan göktaşlarının Dünya’ya çarpma detaylarını öngörecek kadar da gelişmiştir.
Öngörülen sebepler dışında uzaylı istilası ya da kıyamet gibi bir yok oluş olacaksa o zaman neden Mars bunun dışında tutulsun? Dolayısıyla neslin yok olması endişeleri gerçekçi değilse bundan saklanmak için Mars’a yeni yaşam alanı kurmak için uğraşmak da utanç verici olsa gerek. Mars projelerini ölüm sonrası değil yeni bir yaşam umudu olarak düşünmek daha doğru olacaktır..
Haber Videosu