ABD eski başkanı bu konuyla ilgili yazdığı uzunca bir Facebook açıklamasında ABD başkanı Donald Trump’ın "Zalim" olduğunu belirtti ve onu keskin bir dille eleştirdi.
Obama halefi Donald Trump tarafından uygulanan bu politikayı "yanlış" ve "zalimce" olarak niteledi, ve hükümetin yasadışı göçmen çocukları için koruma programından çekilmesi kararını eleştirdi. "Bu gençleri hedeflemek yanlıştır onlar yalnış bir şey yapmadılar- biz onlara yanlış yaptık," Obama, Facebook'ta uzun bir durum bildirisi yayınladı.
Obama yazısında "bu yasa Amerika'da büyümüş, okullarımızda eğitilmiş, kariyerlerine başlayan, bayrağa güvenen yurtsever gençlerle ilgilildir" "Bu yasanın kaldırılması işsizlik oranını düşürmez, kimsenin vergi yükünü azaltmaz ve ücretleri artırmaz." diye vurguladı.
Obama hükümetinin 2012 yılında onadığı kanun hükmünde kararname ile yüz binlerce göçmen çocuğuna ABD’de ikamet etme, çalışma hakkı veren ve sınır dışı edilmekten koruyan geçerli belgeler verildi. Şimdi Obama'nın yazıyor, iyi eğitimli ve yetenekli insanları ülkeden göndermek hiç mantıklı değil. "Üstelik, birçoğu İngilizce'den başka herhangi bir dil konuşamazken bu insanlık dışı bir adım."
Ayrıca birçok Cumhuriyetçi Trump’ın kararını eleştirdi. Çeşitli politikacılar ABD ekonomisine zarar gelmesinden korktuklarını ve koruma programının sona ermesinin ABD değerleriyle tutarlı olmadığını söylediler. Cumhuriyetçi Senatör John McCain, hareketi "yanlış bir yaklaşım" olarak nitelendirdi. Yasadışı göçmenlerin çocukları "bilmedikleri bir ülkeye dönmek" zorunda kalmamalıdırlar.
Temsilciler Meclisi Cumhuriyetci sözcüsü Paul Ryan, Kongre üyeleri arasında bir uzlaşmaya varma çağrısında bulundu. Paul Ryan Başkanlık ile milletvekillerinin ve senatörlerin birlikte kalıcı bir yasal çözüm bulabileceğini umduğunu söyledi. " Bu çözüm, suçlayacak hiçbir şeyi olmayanların, bu büyük ülkeye değerli katkılar yapmaya devam etmesini garanti etmelidir".
Yasanın iptaline ABD teknoloji devlerinden de keskin eleştiriler geldi. Facebook kurucusu Mark Zuckerberg bu yasanın kaldırılması kararından "ülkemiz için üzücü bir gün" ve "zalim bir karar" olarak bahsetti. Apple şefi Tim Cook yazılı açıklamasında, "250’ye kadar Apple meslektaşı da dahil olmak üzere 800.000 Amerikalının "kendi ülkeleri " olarak gördüğü "tek ülke" den atılabileceği fikri beni "derinden dehşete düşürdü" diye bildirdi. Microsoft, kendi verilerine göre, şirkette çalışan bir başka 39 "Rüyacının" daha bütün ülke için "büyük geri adım " hakkında "hayal kırıklığına uğradığını" yazdı.
ABD başkanı Donald Trump, programın Salı günü sona ereceğini açıklamıştı. Trump kararını "Amerikan işçilerinin" öncelik sahibi olması gerektiği şeklinde savunarak haklı buldu. Trump, yaptığı açıklamada "göç düzenlemesinde ilk ve en öncelikli şeyin Amerikan işçilerinin istihdamını, maaşlarını ve ve ailelerinin güvenliğini iyileştirmek olduğunu " belirtti. "Genç Amerikalıların da rüyaları olduğunu hatırlamalıyız" diyerek ekledi ABD Başkanı. Başlangıçta "Rüyalar Yasası" olarak adlandırılan bu yasa tasarısına göre ABD'de çalışma ve oturma hakkı almış yetenekli göçmen çocuklarına "Dreamer" ("Rüyacı") denir.
Kaynak: Spiegel, Almanya
http://www.spiegel.de/politik/ausland/barack-obama-kritisiert-ende-von-schutzprogramm-fuer-kinder-illegaler-einwanderer-a-1166288.html